10 tips for et mer hygienisk kjøkken

Kjøkkenet brukes av mange, både sosialt og til matlaging, og det er derfor ekstra viktig at rommet holdes hygienisk til enhver tid. Bakterier finnes overalt som på kjøkkenbenken og i kjøttet. Uten riktig behandling sprer man lett disse organismene rundt på all den ferske maten du nettopp har handlet inn. Her er 10 tips til hvordan du kan unngå smitte og forurensing på kjøkkenet ditt.

1. Vask hendene, ofte!

Er det en ting korona-tiden har lært oss, så er det viktigheten av å vaske hendene ofte. Det er spesielt viktig når man jobber med å tilberede mat.

Bakterier, virus og parasitter sprer seg raskt fra hender til mat, så det er viktig å ivareta god håndhygiene på kjøkkenet. Det er viktig å vaske hendene ofte, men spesielt før og etter at man skal behandle rått kjøtt eller at man bruker søppeldunken. Dette tiltaket er et av de mest effektive tiltakene for å redusere spredning av sykdom.

2. Vask opp etter hvert måltid

Det er lett at det blir rotete på kjøkkenet når man produserer mat, så et godt tips er å alltid vaske og rydde opp etter hvert måltid. Dessuten er det ingenting som føles bedre enn å starte kokkeleringen på et nyvasket kjøkken. Gjør dette til en vane og matlagingen vil bli mye mer morsom.

En annen lett måte å holde kjøkkenet rent og ryddig på er å fjerne søl så fort det skjer. Dette forhindrer også at merker setter seg og avgir farge til benk og tekstiler.

3. Oppbevar maten riktig

Å oppbevare mat riktig er like viktig som selve matlagingen. Når ferdiglaget mat skal oppbevares i kjøleskap eller fryser er det viktig at maten først kjøles ned til romtemperatur. Å sette varm mat i kjøleskapet eller fryseren kan i verste fall øke temperaturen og ødelegge eller tine annen mat som allerede er lagret.

Det er også viktig at all mat som lagres dekkes til. Mat som blir etterlatt udekket er sårbar for bakterier. Alt av kjøtt og fisk bør oppbevares på nederste hylle i kjøleskapet, da disse produktene kan dryppe ned på andre matvarer som ikke nødvendigvis varmebehandles.

Sjekk også alltid dato på maten, og om du lagrer hjemmelaget mat skriv gjerne ned datoen for når maten ble laget.

Lenke

4. Pass på at maten er forberedt ordentlig

Det er mange sykdommer som kommer av at mat ikke er ordentlig gjennomvarmet. Det er viktig at kjernetemperaturen på kjøttprodukter oppnår en viss temperatur for å drepe bakterier, virus og parasitter. Spesielt kjøttprodukter som er kvernet (pølser, burgere), og kylling og gris må sjekkes at er gjennomstekt ordentlig. Er du usikker kan du kutte i kjøttet for å sjekke om det er ferdig helt gjennom. Også når mat som skal varmes opp på nytt er det viktig at du sjekker at det damper tvers igjennom når du kutter i det.

Også grønnsaker må skylles før bruk for å minske risikoen for skadelige organismer som er på overflaten.

5. Aldri tin mat på benken

Med det menes ikke små mengder som tiner på en halvtime. Det kan du helt greit tine på benken uten at det medfører noen stor risiko. Det du derimot må være forsiktig med er de store mengdene som bruker mer enn to timer på å tine. Det må tines i kjøleskap, i vannbad eller i mikro. Det man risikerer er at farlig bakterier begynner å multiplisere seg på overflaten som tiner relativt fort, mens kjernen på maten fortsatt er frossen. Noen farlige bakterier kan spre seg veldig raskt når de først har fått fotfeste på overflaten av maten din, Så pass på å tin maten på en forsvarlig måte.

Kjøtt og fugl kan tines i vannbad. Pass på å skifte vannet ofte, og bruk kjøttet med en gang. Mikroovn kan også brukes om man har dårlig tid.

6. Vask alt. Også oppvaskkosten

Det er alltid viktig at kjøkkenet holdes rent, og for de fleste vil det oppfattes som en selvfølge. Men det er noen ting som er lett å glemme; blant annet samler det seg masse bakterier på svamper, kjøkkenkluter og oppvaskbørster. Det er derimot lett å fikse, bare ta det inn i oppvaskmaskinen nest egang du setter den på og det meste er deretter klart for en ny runde.

Bakterier trives godt på området hvor vann samles og blir liggende en stund. Det er derfor også viktig å huske å tørke av under tørkestativet til oppvasken på kjøkkenet etter at det har stått til tørk. Også i kummen og andre steder som samler vann er det viktig å gå over med en tørr klut.

7. Hold vasken og ovnen ren

Som nevnt, trives organismer svært godt i fuktig miljø, og hvor er det ikke mer fuktig enn i oppvaskkummen? Vask over kummen minst en gang daglig, og prøv å desinfiser hele vasken minst en gang i uken. Dette er greit å gjøre til en vane, og kan forhindre mange unødvendige mageproblemer.

Ovnen kan virke unødvendig å rengjøre etter hvert bruk, men alternativet er ofte at man samler opp sot og søl i ovnen og man risikerer at det brenner seg stadig bedre fast. En god rutine er å gå over med en lunken klut eller tørkepapir etter hver gang man bruker ovnen. Da sparer man og forhåpentligvis også masse kjemikalier for å få løs fastbrente fettflekker hvis man venter for lenge.

8. Unngå krysskontaminering

Bruk alltid separate skjærefjøler til ulike typer mat. Gjerne i forskjellige farger slik at man alltid bruker samme fjøl til samme mat. Det viktigste er å skille kjøtt, fisk, egg og fugl fra grønnsaker som regel kan bruke samme fjøl.

9. Vedlikehold kjøl- og fryseskap

Mange glemmer dette punktet, men det er viktig at kjøleskapet blir rengjort med jevne mellomrom for å ikke kontaminere ny mat som blir puttet inn. Etter at man bruker kjøleskapet er det fint å gå over med vann og såpe før man putter inn nye produkter. Kjøleskapet har også en tendens til å samle vann bak hyllene eller under kjøleboksen i bunn av skapet. Det kan være fint å gjøre det til en rutine å tørke dette bort.

Det er lett å glemme fryseren, men den kan også trenge litt omtanke fra tid til annen. Pass på å avise fryseren når det bygger seg opp is. Vask alle skuffer og rom med vann og såpe før du setter den på igjen. En gang i året kan det også være fint å rengjøre kjølemotoren med en støvsuger slik at den kan fortsette å fungere like effektivt.

10. Ha gode søppelvaner

Tøm søppelet ofte! Helst hver dag. Organismer formerer seg i hurtig tempo, og det sprer seg raskt til hele søppeldunken om man ikke tømmer ofte nok. Det er veldig lett at dette igjen sprer seg til andre steder på kjøkkenet. Dessuten ser det ekkelt ut og lukter vondt, så gjør dette til en av dine nye vaner på kjøkkenet.

Selv om kjøkkenet stadig trenger manuell vedlikehold kan bruk av rustfrie overflater og tettere overganger på benkeplater være til stor hjelp for å redusere mengden rengjøring som trengs.

No items found.