Hygienekjøkken: Det du trenger å vite

Fokus på hygiene har økt drastisk det siste året og det har stadig blitt viktigere å tilfredsstille hygieniske krav når man driver med matproduksjon. Ergonomisk design, materialer og kunnskap er viktig for å opprettholde et hygienisk kjøkken. Et kjøkken som tilfredsstiller alle krav til hygiene og ergonomisk design kalles hygienekjøkken.

Enhver seriøs bedrift som driver med storskala matproduksjon, vet at god kjøkkenhygiene er absolutt nødvendig for å kunne servere mennesker på en trygg måte. Kjøkkenhygiene er essensielt for å unngå bakterie- og virus-smitte, spredning av sykdom og reduksjon av skadedyr. Men samtidig som at kjøkkenhygiene er nødvendig og viktig har de fleste som jobber på kjøkken mer lyst til å bruke tiden sin på det de synes er gøy, nemlig å lage mat. For å øke effektiviteten på kjøkkenet og samtidig skape et rent og hygienisk arbeidsområde er det viktig at design av planløsning og materialvalg er gjennomtenkt slik at virus, bakterier og skadedyr ikke trives, samtidig som at løsningen er enkel å bruke for de som står på kjøkkenet. I denne posten skal vi ta en nærmere titt på hygienekjøkken.

Hygienekjøkken

Før vi starter så er det greit å få klargjort hva et hygienekjøkken faktisk er:
Hygienekjøkken er en komplett designløsning som tilfredsstiller alle krav til trygghet, hygiene og rengjøring. Kjøkkenet må leveres med rustfrie benkeplater og sokler hvor organismer ikke trives. Dessuten blir vegger bak arbeidsområder dekket med rustfritt stål som gjør det umulig for skadedyr å trenge gjennom og utnytte kriker og kroker å gjemme seg bort i. Det må også installeres egen sone med et profesjonelt vaskeri med steamer og forspyledusj for å behandle uren oppvask. Med andre ord; Hygienekjøkken er en komplett designløsning med mange komponenter som gjør både matproduksjon og rengjøring enklere og tryggere.

Snittegning av Ekea

Snittegning av ekea-systemet

Komponentene til et hygienekjøkken

  • Et kjøkken er satt sammen av skap, hyller, benkeplater, vegger osv. For å redusere oppsamling av matrester og andre organiske stoffer er det viktig at de ulike delene forbindes sømløst sammen. Dette gjøres bl.a. annet ved å velge materialer som ikke sprekker, ruster eller består av flere deler. Silikon kan brukes for å tette hull og åpninger. Rustfritt stål brukes på overflater.
  • For at skadedyr ikke skal sette seg og for å gjøre det enklere å holde kjøkkenet rent, dekkes veggene i rustfritt stål fra gulv til tak. Det rustfrie stålet er umulig for skadedyr å trenge gjennom og er dessuten veldig enkelt å holde rent. Benkeseksjoner, høyskap og overskap plasseres helt inntil stålet og alle åpninger tettes med silikon.
  • Vaskeriet er ett av de viktigste områdene på kjøkkenet. Dette må daglig holdes rent og det går mye tid til å vaske både utstyr og overflater. Derfor er det også viktig at vaskeriet lages ergonomisk og at de ulike komponentene til vaskeriet kommuniserer bra sammen. Et hygienekjøkken blir installert med profesjonelt utstyr.
  • Det går en åpning på baksiden av benkene hvor avløp og strøm kan føres, uten at man må tilpasse hull i kjøkkenbenkene.

Hva kan ekea bidra med?

Ekea er per 14.08.2020 de eneste i Norge som leverer et komplett hygienekjøkken som tilfredsstiller alle krav til ergonomisk design, materiale og hygiene. Ekea leverer en komplett ergonomisk kjøkkenløsning hvor alle komponentene kommuniserer og flyter sammen. Ett av løsningene til ekea bygger på å redusere antall deler og dermed også antall åpninger ved at benkeplate, sokkel og sidevegger blir produsert i ett element. Dette sørger for færre bevegelige deler og færre steder for organismer å gjemme seg. Ekea tilbyr standard kjøkken med kjøkkenstammer levert av IKEA, men et hvilket som helst ønsket kjøkken kan kombineres med vår teknologi. Illustrasjonen over viser hvordan et hygienekjøkken fra ekea er satt sammen. De rustfrie benkene vi leverer produseres med en åpning på baksiden som fører avløp og strøm. Benkene vi produserer består av ett element og at de forsegles mot vegg og gulv for å tette åpninger.

Illustrasjonsbilde av Ekea

Illustrasjon

De fleste kjøkkenene vi leverer ferdigstiller vi på mellom 3 og 5 dager, men dette avhenger av størrelsen og kompleksiteten på prosjektet. I prosessen river vi ut det gamle, gjør ulike forbedringer på kjøkkenet som gulv og stål på vegger, og til slutt monteres det nye kjøkkenet før vi overlever komplett løsning. Det at vi leverer komplett løsning fra riving, design, og nye produkter sikrer at du får en løsning som passer deg og dine behov.

Uansett hva slags kjøkkenløsning du har, så er det viktig at kjøkkenet tilfredsstiller de hygieniske kravene. Et hygienekjøkken tilfredsstiller myndighetenes krav til et ergonomisk kjøkken, og tar samtidig opplevelsen enda et hakk videre. Lyst til å lære mer om kjøkkenhygiene og kjøkkenløsninger? Følg med på bloggen vår!

No items found.